Om
Norbergs Gruvmuseum ligger i Kärrgruvan, strax utanför Norbergs centrum. Här kan du ta del av Norbergs tusenåriga historia av bergsbruk och järnhantering.
Det är idag inrymt i byggnaden ovanför Risbergs konstschakt - och om du vill kan du kika ner i schaktet! I gruvmuseet finns idag linspelsdriven hisskorg för persontransporter, ett matrum, ett litet förmanskontor och en smedja. Här finns borrsmedens redskap och den gamla träpusten som fortfarande används. Här finns också fotografier, modeller och föremål som skildrar gruvhanteringens historia. Du kan även lära dig mer om det pumpsystem som användes för att pumpa vatten ur gruvorna.
Intill ligger Maskinhuset där tillfälliga utställningar hålls under sommaren. Bakom Gruvmuseet finns Mossgruveparken där du kan vandra en slinga mellan vattenfyllda dagbrott och gruvor.
Gruvmuseum och hela kärrgruvans gruvmiljö är en del av Ekomuseum Bergslagen.
Sommarutställningen 2024 - SCHAKT"
Utställningen i Maskinhuset Kärrgruvan knyter, med olika konstuttryck, an till gruvorterna i Norberg. Utställningen SCHAKT i Maskinhuset i Kärrgruvan öppnar lördag den 29 juni och pågår under sommaren 2024.
Konstnärer: Maria Backman, Mariana Ekner, Christina Göthesson, Hanna Sjöberg, Katarina Warrenstein.
Öppettider sommaren 2024:
Gruvmuseum och Maskinhuset
→ 1 maj – 27 juni
Öppet för förbokade grupper tisdag – fredag
28 juni - 31 juli
Fredag-söndag kl. 11-16
1 augusti - 31 december
Öppet för förbokade grupper tisdag-fredag
Pris: Fri entré.
Guidade turer 2024:
- Söndag 30 juni kl. 13.00
- Fredag 5 juli kl. 13:00
- Lördag 6 juli kl. 13:00
- Söndag 7 juli kl. 13:00
Pris: 65 kr/vuxen, gratis för barn
Norbergs ljudmuseum:
Lyssna på ljudguidningar om våra kulturmiljöer inom Norbergs ljudmuseum!
Gruvmuseum / Risbergs konstschakt:
Mossgruveparken:
Maskinhuset:
Historia
Ett av de rikaste järnmalmsfälten i Norberg ligger vid Mossgruvan, där gruvmuseet är beläget. Det är inrymt i Risbergs konstschakt, en byggnad uppförd i slaggtegel och rödmålat trä. Byggnaden restes 1876 över ett schakt som är 114 meter djupt.
En viktig funktion i konstschaktet var länspumpningen som gjorde de omgivande gruvorna vattenfria. Pumpanläggningen drevs med hjälp av kraften från ett vattenhjul som stod i förbindelse med en stånggång. Stångens ändar var fästade via vevstakar på en vevaxel.
Vid Polhemshjulet några kilometer bort kan man se en sådan stånggång bevarad. I gruvmuseet visas hur vattnet pumpas upp ur gruvan.
Gruvorna i omgivningarna tillhör de äldsta i Norberg. De omnämns i dokument redan 1440. Den 13 januari 1734 besöker Carl von Linné Mossgruvan på sin Bergslagsresa. Mossgruveparken är en museipark med skyltade stigar på bergsryggen mellan de vattenfyllda dagbrotten.
Mossgruveparken är ett övergivet gruvfält med djupa och vattenfyllda dagbrott. Här bröts järnmalm från medeltid till 1900-talets början. En skyltad promenadväg leder genom parken.